Begin jaren 60 startte Jan van ’t Ende uit Hattemerbroek als duivenliefhebber. Hij sloot zich aan bij duivenvereniging de “Reizende postduif” in Wezep. Zeer voorspoedig ging het hem, hij behaalde goede prestaties met goede duiven. Plaatsgenoot Gerrit-Jan Koele is ook een duivenliefhebber, omdat de heer Koele ook eigenaar was van zeer goede duiven, besloten zij hun krachten te bundelen. Deze combinatie (Van ’t Ende-Koele) heeft hen in de jaren ‘70 veel gebracht. Hoogtepunten van hun prestaties zijn o.a.: 1979 4e Generaal Aangewezen Afdeling D 1200 leden 1980 4e Generaal Aangewezen Afdeling D 1200 leden Hoofdprijs winnaars 1979 en 1980 van Afdeling D op de volgende vluchten : – Baarle-Nassau, Duffel, St.Quentin, Corbeil, Orleans en Chateauroux –
Na een aantal jaren van goede prestaties waren zij in 1982 gedwongen, vanwege gezondheidsproblemen van Gerrit-Jan Koele, hun combinatie op te heffen. De duiven werden totaal verkocht, inclusief De Olympiade duif te Brussel. Daar had Jan achteraf veel spijt van, want goede duiven zijn schaars.
Jan van ’t Ende ging vanaf dat moment weer alleen verder.
Eind jaren 60 was Jan van ’t Ende één van de oprichters van de “PV de Vriendschap”. Samen met zijn vrouw en zijn twee zonen zorgde hij dat de duiven op nummer 1 kwamen. Bijvoorbeeld, vakanties waren in Nederland en dicht bij huis, zodat Jan minimaal 1 keer per dag op en neer kon rijden om de duiven te verzorgen. Zijn opgroeiende zonen toonden al veel belangstelling voor de prestaties die hun vader leverde in de duivenwereld. Gestimuleerd door de goede prestaties werden zij enthousiast en wilden zij ‘pa’ graag helpen met de verzorging. Zij kregen ook eigen duifjes en konden rond 12 jarige leeftijd al optreden als echte duivenmelkers.
Gedurende de pubertijd is de aandacht voor de duiven wat verzwakt bij Jacco en Arjan. In 1989 kwam rond zijn 18e Jacco weer terug in de duivensport. In 2008 is ook Arjan weer actief geworden in het beleid en de dagelijkse verzorging van de duiven die op het hok bij vader Jan van ’t Ende wonen. Vanaf dat moment is het voer-, vlucht en aankoop beleid in een experimentele fase beland. De focus lag al op Vitesse-Midfond vluchten. De jongens gingen zich verdiepen in de verschillende soorten van voer en de momenten van voeren, training, ook probeerden zij hun al goede lijn te verbeteren door goede duiven aan te schaffen bij grote kampioenen in Nederland en België. Al sinds de beginperiode speelde Jan van ‘t Ende met een kleine kolonie duiven. Op de Midfond en de Vitesse vliegen zij met maximaal 8 tot 10 duiven.
Toen het rond 2010 slechter ging met de gezondheid van Jan van ’t Ende besloten zijn zoons nog actiever deel te gaan nemen aan de verzorging. Iedere dag voordat zij naar hun werk reden, ruim voor zessen ’s morgens en iedere middag als zij terug kwamen van hun werk verzorgen zij de duiven. ’s Avonds na het eten moesten ze vaak nog even op en neer om opnieuw één of ander te doen voor de verzorging van de duiven. Dit jaar werd dan ook een super jaar voor de combinatie Van ’t Ende en znn (zie prestaties).
Na het overlijden van vader Jan in 2011 werd besloten om bij Jacco een nieuw duivenhok te gaan bouwen. Om dit financieel te realiseren werd contact gezocht met PIPA. PIPA verkocht de 10 beste duiven van de combinatie, wat dus eigenlijk een totale verkoop was gezien het aantal duiven waarmee zij speelden (zie http://www.pipa.be/en/pigeons-for-sale/online/auctions/van-t-ende-auction-best-racers-breeders-en)
Vanaf 2013 zal er vanaf het nieuwe hok gevlogen worden met oude en jonge duiven op alle disciplines.